Pereiti prie turinio

Krepšelis

Jūsų krepšelis yra tuščias

Straipsnis: Kas yra "Baltijos auksas" ir kokia jo nauda?

Kas yra "Baltijos auksas" ir kokia jo nauda?
Gintaras

Kas yra "Baltijos auksas" ir kokia jo nauda?

Kas yra “Baltijos auksas”?

"Baltijos auksu" vadinamas gintaras - suakmenėjusi medžių derva, kurios daugiausia randama Baltijos jūros regione. Gintaras dažnai laikomas "aukso" rūšimi dėl savo spalvos ir vertės, kurią jis turi kaip brangakmenis ir dekoratyvinė medžiaga.


Baltijos jūros regionas, ypač tokios šalys kaip Lietuva, Latvija, Estija, Lenkija ir Rusija, garsėja gausiais gintaro telkiniais. Gintaras dėl savo grožio jau daugelį amžių yra labai vertinamas ir dažniausiai naudojamas juvelyriniuose dirbiniuose, mene ir papuošaluose. Jo spalva gali būti nuo šviesiai geltonos iki tamsiai oranžinės ar net rausvai rudos.


Gintaras susidaro iš senovinių medžių, daugiausia pušų, dervų, kurios kietėjo ir suakmenėjo per milijonus metų. Jame dažnai būna išlikusių augalų ir vabzdžių intarpų, kurie suteikia vertingų žinių apie priešistorines ekosistemas.


Terminas "Baltijos auksas" pabrėžia istorinę ir kultūrinę gintaro reikšmę Baltijos regione, kur juo prekiaujama ir jis gerbiamas nuo seniausių laikų. Šiandien jis tebėra svarbi vietos ekonomikos dalis ir meninio įkvėpimo šaltinis.



Gintaro nauda žmogui

Gintaras visų pirma vertinamas dėl grožio ir naudojimo juvelyriniuose ir dekoratyviniuose dirbiniuose, tačiau jis taip pat siejamas su įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis. Svarbu pažymėti, kad nors kai kurie žmonės tiki gintaro gydomosiomis savybėmis, moksliniai šių teiginių įrodymai yra riboti, o poveikis skirtingiems žmonėms gali skirtis. Štai keletas gintarui priskiriamų galimų sveikatai naudingų savybių:


Skausmo malšinimas: Tradicinėje medicinoje gintaras kartais naudojamas kaip natūrali priemonė skausmui malšinti. Manoma, kad jis turi analgezinių savybių, todėl dažnai nešiojamas kaip papuošalai arba naudojamas lokaliai aliejų ar balzamų pavidalu skausmui malšinti, ypač tokiomis ligomis kaip kūdikių dantų dygimas, artritas ir raumenų skausmai.


Raminamosios savybės: Manoma, kad gintaras turi raminamąjį ir raminamąjį poveikį organizmui. Manoma, kad jis padeda sumažinti nerimą, stresą ir dirglumą, skatina atsipalaidavimą ir geresnę miego kokybę.


Priešuždegiminis poveikis: Gintaras pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Manoma, kad jis padeda mažinti uždegimą ir patinimą, susijusį su tokiomis ligomis kaip artritas, sąnarių skausmas ir odos sudirgimai.


Energijos balansavimas: Kai kurie gintaro šalininkai tiki, kad jis gali padėti subalansuoti organizmo energiją ir skatinti gerą savijautą. Manoma, kad gintaras padeda atkurti gyvybingumą, geriau sutelkti dėmesį ir padidinti proto aiškumą.


Elektrostatinės savybės: Gintaras pasižymi elektrostatinėmis savybėmis. Nešiojamas ant odos jis gali generuoti nedidelį elektros krūvį, kuris, manoma, teigiamai veikia kūno bioelektrinę sistemą.


Nors šie teiginiai dažnai grindžiami tradiciniais ir anekdotiniais įrodymais, svarbu į juos žiūrėti skeptiškai ir dėl bet kokių sveikatos problemų konsultuotis su medicinos specialistais.

Skaitykite toliau

Kodėl sidabras tamsėja?
sidabras

Kodėl sidabras tamsėja?

Veiksniai, kurie skatina sidabro tamėjimą

Skaityti daugiau